Nedělní jízda napříč generacemi

Napsal uživatel Danda dne Ne, 26.11.2017 - 20:51

Ranní nedělní kávu si mohli diváci vychutnat u tradičně velmi povedené multivizuální show bratří Švihálkových. Vystoupení s názvem „S lyžemi v říši Inků“ přiblížilo jejich extrémní sjezdy na lyžích ze šestitisícovek v pohoří Cordillera Real. Tu nejmladší generaci lezců na festivalu tradičně zastupovaly Markéta Janošová a Eliška Adamovská. A děvčata opět potvrdila, že patří do špičky nejen českého lezení – a to jak v závodech, tak na skalních stěnách.

 

IMG_1936.jpg
Ondřej a Jiří Švihálkovi

 

 

 

IMG_1961.jpg
Markéta Janošová a Eliška Adamovská

 

 

Zaplněná Outdoorstage přivítala na malém pódiu Honzu Trávníčka, který velmi zajímavě pohovořil o výstroji a výzbroji, kterou používá při svých výstupech na osmitisícovky.

 

IMG_2026.jpg
Honza "Tráva" na Outdoorstage

 

 

Úderem poledne začal další velmi očekávaný moment festivalu. Byla jím česká premiéra režisérské prvotiny Reinholda Messnera „Still allive“ (Stále naživu). Hraný dokument velmi dramaticky líčí nehodu a následnou záchrannou akci na vrcholu Mt. Kenya v roce 1970. Nemalým bonusem byla i účast hlavních účastníků expedice Gerta Judmaiera (hlavní postava příběhu) a Waltera Spitzenstättera, kteří vedli velmi zajímavou diskusi s publikem.

 

IMG_2077.jpg
Diskuse po filmu „Still allive“ (Stále naživu)

 

 

Na řadu přišlo předávání ocenění – tentokrát nikoliv za sportovní výkon, ale za úspěchy v podnikání v oblasti sportovního průmyslu. Historicky první titul „Osobnost českého sportovního průmyslu“ si z Národního domu převzal Pavel Hendrych, zakladatel a ředitel firmy Ocún vyrábějící lezeckou výstroj a výzbroj.

 

IMG_2137.jpg
Osobností českého sportovního průmyslu byl zvolen Pavel Hendrych

 

 

Stále mladý horolezec, přitom již držitel ocenění Zlatého cepínu za výstup roku, Slovinec Urban Novak nechal diváky pomocí krásných fotografií a videí nahlédnout pod pokličku světové alpinistické špičky. Do ní bezesporu patří i Mára Holeček, který celý čtyřdenní maraton v Národním domě na Smíchově uzavřel přednáškou o své cestě horolezeckým životem zakončenou (zatím) famózním prvovýstupem alpským stylem v jihozápadní stěně osmitisícového Gasherbrumu I. To nejlepší na konec? Dle reakcí plného sálu a faktu, že si Mára odnesl i Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne, nezbývá než odpovědět: ANO!

 

IMG_2196.jpg
Urban Novak

 

 

 

IMG_2349.jpg
Marek Holeček s cenou za nejlepší přednášku dne

 

 

 

Foto: Jakub Müller