Detailní informace k Feuer&Eis

Napsal uživatel Danda dne Po, 08.11.2010 - 14:25

Šéfdirigent celé multivizuální hudební show Feuer&Eis - Martin Gratz z Kalsu pod Großglocknerem - koncipoval celou koncertní show speciálně pro pražské představení. Co vás ve čtvrtek večer 18. listopadu ve Společenském sálu Kongresového centra čeká, přenášíme níže:

Orchestr lidové hudby Kals am Grossglockner

Orchestr lidové hudby Kals am Grossglockner byl založen roku 1855. Roku 1928 dostali hudebníci, dosud vystupující v hasičských uniformách, své dnešní kroje s typickou protěží na zeleném laclu. V roce 1949 se role kapelníka ujal Sepp Huter a tím započala jeho éra úspěšného působení v tomto orchestru.  Ještě v tomtéž roce složil svůj nejslavnější pochod „Můj domov jsou Tyroly“, který se dodnes hraje na závěr na všech koncertech

Po 45 letech činnosti kapelníka po něm v roce 1994 převzal taktovku Martin Gratz.

Novému kapelníkovi se s velkým citem podařilo udržet staré tradice, současně však,  díky inovativním nápadům,  držet také prst na tepu doby.  Podle jeho názoru si kožené kalhoty a laptop vůbec neodporují – právě naopak – velmi dobře se doplňují.

Projekty „Feuer&Eis" ("Oheň a led“), „Donauklang“ ("Hlas Dunaje") a „Europakonzert“ ("Koncert Evropy")  jsou příklady, které jsou důkazem potvrzujícím jeho filozofii.


Iseltálský  orchestr žesťových nástrojů

Kdysi dávno byla…. jakási skupina hráčů na žesťové nástroje.  Takhle by asi mohl začít příběh o vzniku Iseltálského orchestru žesťových nástrojů.

Roku 1998  se Martin Gratz dozvěděl o skupině hráčů na žesťové nástroje ze St. Johannu im Walde a nabídl se, že skupinu v budoucnu povede s úmyslem dosáhnout vysoké hudební úrovně.

Již po krátké zkušební době byl uspořádán dnes již legendární Cäcilienkonzert (Cecilský koncert).  Následovaly úspěšné účasti na hudebních soutěžích a hudební tvorba projektů jako „Oheň a led“ a „Europakonzert“.  Díky tomu orchestr vešel ve všeobecnou známost. Tyto projekty vedly ke spolupráci s nejrůznějšími národními i mezinárodními umělci, kteří se stali pro další vývoj tohoto souboru velmi významní.

Isetálský orchestr žesťových nástrojů má momentálně deset členů a vystupuje jak  v klasickém obsazení jako kvintet či septet,  ale také v obsazení podle Philipa Jonese v projektu "Oheň a led".

alt

Témata ze „Čtyř ročních období“ od Antonia Vivaldiho

Pět vysokých tónů E vytváří spojnici procházející celým tímto typickým zvukovým obrazem hor. Čtyři z nich budou krátce představeny jako čtyři roční období. Jaro představuje jedinečnost, vzpomínky nám zprostředkovává podzim.  Mocné jako letní bouře jsou živly, emoce cítíme při hudbě zimy. A pátý tón E?  S ním se v průběhu večera setkáme v mnoha jeho podobách.


„Voices“ od Vangelise

Film "Schwarze Berg" (Černá hora) z cyklu dokumentů „Universum“ od Georga Rihy byl náročnou produkcí.  Tento film byl natočen v letech 1999 až 2000 u příležitosti dvoustého výročí provovýstupu na Grossglockner. Dechberoucí letecké záběry nabízejí jedinečný pohled z orlí perspektivy. V tomto filmu vidíme také kostel svatého Jiří, jeden z nejstarších kostelů v Kalsu. Záběry byly pořízeny o Božím těle.


„Ukolébavka“ z opery Jeníček a Mařenka od Engelberta Humperdincka

Kříž na vrcholu Grossglockneru je považován za nejvýše umístěné umělecké dílo v Rakousku. Na počest stříbrné svatby císaře Franze Josefa a císařovny Sisi jej roku 1879  navrhl stavitel chrámu Friedrich Schmidt.  Kříž zhotovený z železných kolejnic dělníky v Klagenfurtu umístili na Grossglockneru roku 1880 kalští horští vůdci. Vítr a počasí zanechaly na tomto uměleckém díle za posledních sto let své stopy.  U příležitosti dvoustého výročí prvovýstupu měl kříž opět zazářit v celé své kráse. Proto byl v roce 1999 zrenovován.  Při jeho vyzvednutí vrtulníkem byl na vrcholu umístěn náhradní kříž, který zhotovil horský vůdce Toni Gliber.  Po obnově  na podzim 1999  byl 400 kg těžký železný kříž opět umístěn na nejvyšším bodu Rakouska.  Letos se po zásahu bleskem při silné bouřce málem zřítil do hlubiny. Avšak kalským horským vůdcům se o několik dnů později podařilo jej znovu pevně zakotvit a zachránit.


Alpské melodie od Seppa Neumayra

Film přináší vzpomínky na dávno již minulou dobu.  Poštovním vozem z Lienzu do Kalsu a pak pěšky na Grossglockner. Tento film z roku 1929 z tyrolského filmového archivu  nás však seznámí také s tvrdým životem alpských obyvatel.  Zahlédneme  zde starou Stüdlovu chatu, kterou postavil pražský obchodník Johann Stüdl roku 1868. Chata patří v současnosti k nejznámějším horským objektům v celých Alpách.


Téma z „Vltavy“ od Bedřicha Smetany

Johann Stüdl  se až do své smrti cítil být s Grossglocknerem vnitřně spojený.  Jemu a jeho  objevitelskému duchu vděčíme za zpřístupnění Grossglockneru z kalské strany.  Jím postavená Stüdlova chata slouží jako základna všem těm,  kteří chtějí po nádherném Stüdlově hřebenu vystoupit na nejvyšší horu Tyrol a současně celého Rakouska.  Stüdl spolu se svým bratrem Franzem přijel do Kalsu poprvé roku 1867 a od místních obyvatel se jim dostalo vřelého přijetí.  Ohromen družností kalských lidí slíbil jim svou podporu při záměru otevřít „Novou kalskou cestu“. Zámožný obchodník z Prahy své slovo dodržel.  Byl spoluzakladatelem Alpského spolku, rozhodujícím způsobem se podílel na výstavbě mnoha horských chat a založil v Kalsu první spolek horských vůdců ve Východních Alpách. Nový filmový dokument Ing. Ladislava Jirásko,  popisuje život a dílo tohoto působivého muže. Z tohoto filmu uvidíme krátkou ukázku. Johann Stüdl se narodil 1839 v Praze a zemřel 29. ledna 1925 v Salzburgu.


Barokní hudba od Georga Friedricha Händela

Příjezd královny ze Sáby "Ciel e terra armi di sdegno" a "La Rejouissance" z Hudby k ohňostroji od Georga Friedricha Händela zazní v podání Iseltálského orchestru žesťových nástrojů. Páté velké E, energie, bude teď stále citelnější. Kals am Grossglockner je malá horská ves s pouhými 1300 obyvateli. Přesto zde naleznete spoustu hudebních talentů a umělců. Hory, klima, samotní lidé, ale obzvlášť Grossglockner inspiruje a podporuje kreativní skutky a činy.


"Lavina“ jako zdroj improvizace

Laviny jsou nevypočitatelné a plné energie.  Silám přírody jsme vydáni napospas.  Obrazy z produkce "Schwarze Berg" (Černá hora ) nám dokládají sílu přírody. Příslušná hudba není založena na konkrétním notovém zápisu, je improvizovaná, přichází spontánně a podobně jako lavina je také nevypočitatelná.


„Oregon“ od Jakoba de Haan

Výstup na Grossglockner je vždy mimořádný zážitek.  Prvovýstup, který roku 1800 podnikli bratři Klotzovi a farář Horasch z obce Döllach im Mölltal byl neobyčejnou událostí a dobrodružstvím. Vedle cesty, po které vedl prvovýstup tj. přes chatu Erz-Herzog Johann Hütte a vedle cesty známé jako Stüdlgrat (Stüdlův hřeben), existují ještě další možnosti jak na nejvyšší horu Rakouska vystoupit. Ať už je to v zimě na lyžích, nebo Pallaviciniho žlabem  a nebo po severozápadním hřebenu přes Glocknerwand. Výstupů na Grossglockner se nabízí opravdu mnoho.


„Music“ od Johna Milese

Nedaleko a na dohled od Grossglockneru se nachází horská skupina Lienzské Dolomity. Je to horolezecký ráj, který uspokojí nároky každého lezce. Nabídka výstupů začíná u zajištěných cest a končí náročnými lezeckými výstupy X. a XI. stupně obtížnosti. Cesta „Cheoma“ je obtížnosti VIII. Horský vůdce Tom Gaisbacher se svou kamerou doprovázel Petera Ortnera a Markuse Hubera Lienzskými Dolomity právě po této trase výstupu. Toto lezení vyžaduje, aby ze sebe člověk vydal zcela vše na každé z devíti lanových délek.


„Nessun Dorma“ od Giacoma Pucciniho

Stüdlgrat (Stüdlův hřeben), pojmenovaný po pionýrovi Alp Johannu Stüdlovi, je jedním z mnoha klasických výstupů ve Východních Alpách. 22. července 2005  vylezl po tomto hřebenu na Grossglockner po cestě zvané "Nová kalská cesta" extrémní horolezec Hans Peter Habeler společně s Martinem Gratzem. Doprovázel je kameraman Albin Prezlan a kalský horský vůdce a správce chaty Rupert Tembler. A právě v tento den proběhlo na úpatí Grossglockneru u chaty Lucknerhaus představení Feuer&Eis (Oheň&Led) jako open air koncert  a současně tam byl prezentován film natočený ve stejný den na hřebenu Stüdlgrat.


Feuer&Eis" - "Oheň a led“ od Otto M. Schwarze

Michael Schlammberger je promovaný lékař, avšak jeho vášní vždy byly filmy. Proto roku 1992 založil společně se svou ženou Ritou firmu „ScienceVision“. Od té doby získaly jeho filmy bezpočet cen na mezinárodních festivalech. 2001 natočil v produkci Universum film „V říši skalního orla“.  V této části představení zažijeme, jak orel pohlíží při svém letu na náš svět.

alt

"Feuer&Eis" (Oheň a led) – multimediální show - kombinace  kontrastní hudby a dechberoucích záběrů přírody, moderní a historické filmové sekvence z oblasti národního parku Vysoké Taury.

Pět velkých tónů E, jako emoce (Emotionen) , jedinečnost (Einmaliges) , vzpomínky (Erinnerungen), živly (Elemente)  a energie (Energie), doprovázejí návštěvníka tímto zvukovým obrazem hor.

Protivenství odjakživa formovala přírodu, člověka a kulturu regionu Národního parku Vysoké  Taury. Rozporuplně, ale také harmonicky, jasně viditelně a přesto občas nenápadně zde koexistují rozmanité elementy. „Oheň a led“ spojuje tradici s modernou, smutné s radostným a staré s novým v hudbě, filmu, obraze a světle. Toto kontrastní představení otevírá pozorovateli naprosto novou perspektivu tohoto tak rozmanitého horského světa, lidí a jejich pracovních a životních souvislostí v proměnách času. Součástí Feuer&Eis (Oheň&Led) jsou i filmové sekvence, které byly natočeny exkluzivně pro pražské představení.

Program „Oheň a led“, koncipován jako plamenná pocta Grossglockneru, nejvyšší hoře Rakouska shlédlo živě od jeho premiéry v srpnu 2000 již více než 20 000 lidí. Při dosavadních produkcích v Kalsu am Grossglockner, Matrei, Lienzu, Innsbrucku, Vídni a v Dulje (Kosovo) bylo publikum vždy stejným způsobem fascinováno a nadšeno.

Obrazy a filmové sekvence jsou promítány na velkoplošná plátna.  Představují vzrušující směs historického filmového materiálu a okouzlujících záběrů přírody.

Orchestr lidové hudby Kals am Grossglockner a Iseltálský orchestr žesťových nástrojů  hrají k vizuálnímu zážitku živě výběr hudby z pěti uplynulých století. Původní dechová hudba zprostředkovává dojem blízkosti a vytváří tak pocit regionální identity. Další kusy probouzejí vzpomínky  na doby dávno minulé. Na rytmice a dynamice založené kompozice znázorňují jak idylické a současně hrozivé mohou živly být. Hudba k ohňostroji od Georga Friedricha Händela  a speciálně pro „Oheň a led“ zkomponovaná popová skladba následně podtrhují o jak neobvyklý a jedinečný region se jedná. Hudební sólisté, ať již pěvci či hudebníci, nadchnou publikum svými výkony na nejvyšší úrovni.

„Oheň a led“ učiní hmatatelnými a slyšitelnými protiklady a různorodost oblasti Vysokých Taur.  Tato produkce znázorňuje hluboko v podvědomí zakotvenou hodnotu regionální identity a současně se jasně hlásí k duchu času a otevřenosti vůči každému návštěvníkovi.

Uskutečněná představení:

2000        První představení Kals am Grossglockner

2001        Matrei ve Východním Tyrolsku

2002        Kals – Lienz – Innsbruck

2004          Vídeň (dvě představení)

2005          Open Air Kals/Lucknerhaus

2008          Promenádní koncert Innsbruck

2009          Duljde/Kosovo (Jednotky KFOR)

2010          Praha Smíchovský festival alpinismu 2010

alt