Na Smíchovský festival alpinismu se chystá řada významných osobností

Napsal uživatel Danda dne Út, 25.10.2011 - 20:03

Již osmým rokem se daří společnosti Alpy.cz ve spolupráci s časopisem lidé&HORY zvát do Prahy současné špičkové alpinisty i legendy, jejichž výkony dodnes obdivujeme. Jednou z takových osobností je i Peter Habeler, který společně s Reinholdem Messnerem dodal dalším generacím lezců odvahu přenést alpský styl i na nejvyšší hory světa. Není proto překvapením, že právě tento rakouský horolezec si v rámci letošního ročníku festivalu převezme Pražský křišťálový cepín – ocenění za celoživotní přínos alpinismu. Touto trofejí se zatím může pochlubit pouze právě Reinhold Messner, který si ji na festivalu převzal v roce 2009.

alt
Pražský křišťálový cepín s certifikátem u R. Messnera v muzeu

Jeden z českých horolezců si na Smíchovském festivalu alpinismu rovněž převezme trofej za ocenění „Horolezec roku“. Tuto soutěž každoročně vyhlašují Český horolezecký svaz a společnost ALPY, zastupující Alpenverein v ČR. Cílem této soutěže je vybrat a ocenit nejlepší (horo)lezecké výkony a také propagovat horolezectví v ČR. Loňským vítězem se suverénně stal Adam Ondra, uvidíme, zda letos v konkurenci dalších velmi úspěšných lezců tento titul obhájí. Přehled nominovaných najdete zde:
http://www.lideahory.cz/starsi-novinky/851-horolezec-roku-2011

alt
Adam Ondra - horolezec roku 2010

A na koho se letos mohou diváci těšit?

Ze sousedního Rakouska to jsou například již zmíněná velká legenda Peter Habeler, špičkový slepý horolezec Andreas Holzer, přední světový lezec na ledu Albert Leichtfried a skvělý dálkový běžec a alpinista Helmut Linzbichler, který ve svých 66 letech vystoupil na Mt. Everest a o rok později se stal nejstarším člověkem, který dokončil projekt Seven Summits. Ze Španělska k nám zavítá Edurne Pasaban, které se podařilo jako druhé ženě na světě vystoupit na všech 14 osmitisícovek.

alt
Edurne Pasaban

Z USA do Prahy dorazí špičkový alpinista Mark Richey. Ten kromě spousty dalších výrazných úspěchů nedávno zdolal druhý nejvyšší nezlezený vrchol světa – Saser Kangri II (7518 m). Také ze Slovinska přijedou velmi zajímavé osobnosti. Starší generaci bude zastupovat legenda Himálajského výškového lezení Viktor Grošelj, umění současné silné slovinské lezecké generace budou prezentovat Urban Novak a Nejc Marčič, kteří letos mimo jiné uskutečnili prvovýstup na panenský vrchol K7 West (6858 m). Krásy extrémního skialpinismu a freeridu na velkoplošném plátně představí rakouské duo Max Zipser a Björn Heregger, kteří ve svých disciplínách patří k nejlepším borcům na světě. Své zástupce mezi přednášejícími bude mít i země horolezectví zaslíbená – Nepál. Se zajímavými prezentacemi před české publikum předstoupí Dawa Steven Sherpa a Ang Tshering Sherpa.

alt
Max Zipseri

Festivalu se jako každoročně zúčastní i ti nejlepší horolezci z České republiky, kteří zdaleka nepředstavují „pouze“ domácí špičku. Letos do Národního domu na Smíchově zavítá jeden z nejúspěšnějších světových lezců všech dob Adam Ondra a také skvělá lezkyně a reprezentantka v lezení na ledu Lucie Hrozová. Publikum jistě nadchnou i přednášky Radka Jaroše, který má na svém kontě již 12 osmitisícovek, nebo Dušana Janáka, o jehož prvovýstupech a opakováních těžkých alpských cest se také mluví hodně daleko za českými hranicemi. Diváky pobaví i velmi zajímavý retro dokument o prvních dvou prvovýstupech na skalní věž Kobyla „Tenkrát v ráji“, který již zabodoval na několika festivalech.

alt
Slepý profesionální lezec Andreas Holzer

Na Smíchovský festival alpinismu 2011 se chystá celá řada dalších zajímavých osobností – jak domácích, tak zahraničních. Kompletní seznam účinkujících najdete na www.festivalalpinismu.cz.


Fórum alpinismu 2011

Letos bude poprvé Smíchovský festival alpinismu Praha 2011 rozšířen o kongresový den. Pogramovou náplní prvního festivalového dne bude téma "Problematika záchrany ve výškách nad 6000 m". Odbornými partnery a garanty Fóra alpinismu 2011 jsou společnosti Himalaya Rescue Association (HRA) z Kathmandu, International Commission for Alpine Rescue (ICAR) z Zermattu a Österreichisches Kuratorium für alpine Sicherheit z Innsbrucku.

Přední odborníci a profesionální záchranáři z celého světa přednesou v Praze zajímavé přednášky zaměřené na tuto stále více aktuálnější problematiku. Účast na kongresu, který bude přístupný všem zájemcům i z řad veřejnosti, potvrdili prezident HRA Mr. Santa Subba z Kathmandu, členové ICAR Gerold Biner a Bruno Jelk z Zermattu a další. Kongres se uskuteční ve Velkém sálu Národního domu na Smíchově ve čtvrtek 1. 12. 2011 od 15 do 19 hod. Detailní program Fóra alpinismu bude vyhlášen spolu s programem Smíchovského festivalu alpinismu 2011 na webu www.festivalalpinismu.cz.


Zajímavé odkazy:

Zdolání 14. osmitisícovky Edurne Pasaban:
http://www.lideahory.cz/starsi-novinky/396-pasaban-shisha


Prvovýstup Marka Richeyho na Saser Kangri II (7518 m):
http://www.lideahory.cz/starsi-novinky/820-saser-kangri-ii-


Slepý horolezec Andreas Holzer součástí týmu prvovýstupců:
http://www.lideahory.cz/starsi-novinky/821-drei-blinde

Prvovýstup Slovinců na K7 West (6858 m):
http://www.lideahory.cz/starsi-novinky/829-k7-slovinci


Veškeré informace o osobnostech festivalu najdete zde:
www.festivalalpinismu.cz/osobnosti.