Program bude již brzy + tisková zpráva

Napsal uživatel Danda dne Čt, 04.11.2010 - 18:35

Omlouváme se všem našim příznivcům a návštěvníkům festivalu - v posledním období nám mnoho zahraničních osobností festivalu nahlásilo nečekané změny v jejich harmonogramu. Chtěli bychom přijít s definitivní podobou programu a vyhnout se dodatečným změnám, a tak vzniká prodleva kvůli složitým vyjednáváním. Můžete se těšit na všechny alpinisty uvedené v sekci osobnosti. Který den a v jakou dobu budou přednášku mít, zveřejníme až po dokončení těchto nečekaných domluv a změn. K tomu by mělo dojít nejspíše v horizontu dvou dní. Děkujeme za pochopení.

Souhrnné informace o letošním festivalu si můžete přečíst v TISKOVÉ ZPRÁVĚ:

Letošní Smíchovský festival alpinismu, který se opět uskuteční v rozsáhlých a nádherných prostorách Národního domu na Smíchově v Praze 5, je již 7. ročník mezinárodní akce, která pokračuje v tradici celorepublikových setkání českých členů Alpenvereinu. Tato putovní setkání probíhala v různých místech České republiky v letech 1991 až 2003. První ročník Smíchovského festivalu alpinismu se uskutečnil v listopadu 2004 v Praze 5 v prostorách multikina v dnešním paláci Tesco. Od roku 2005 probíhá festival v Národním domě na Smíchově.

I letos budou programovou náplň festivalu tvořit přednášky a velkoplošné projekce filmů a diashow celé řady domácích a zahraničních osobností horolezectví. Smíchovský festival alpinismu 2010 bude svou programovou náplní stejně jako v minulých letech zaměřen především na významné osobnosti alpinismu – pozvání na festival přijalo několik současných světových extremních lezců a legend tohoto sportu.
alt

Mezi výrazné osobnosti festivalu budou zcela jistě patřit manželské dvojice Daniela a Robert Jasperovi (D) a Monika Bernal a Hernan Wilke (Kolumbie) - Robert Jasper získal nejvyšší horolezecké ocenění Zlatý cepín a Monika s Hernanem patří k nejlepším lezcům v Jižní Americe. Elitu pražského festivalu tvoří dále Roger Schäli (CH) - dnes nejvýznamnější představitel sportovního skalního a mixového lezení a Florian Riegler (IT) - současné eso mezi sportovními lezci, Roger a Florian jsou členy špičkového týmu Salewa Extrem Team. Ojedinělé bude zcela jistě i vystoupení kanadského lezce Dona Bowieho - ten se v posledních letech zaměřuje na extremní výstupy ve vysokých stěnách v Karakoramu, je rovněž nositelem medaile za záchranu španělského horolezce na Annapurně.  Z extremních alpinistů a lezců současnosti se v Praze dále představí Albert Leichtfried ze sousedního Rakouska - specialista na těžké ledové výstupy. Kategorii špičkových skialpinistických osobností budou zastupovat Slovinci, bratři Davo a Drejc Karničarovi. Davo Karničar se stal prvním člověkem na světě, který sjel na lyžích z vrcholu Everestu. Mezi atraktivní přednášky festivalu v Praze budou zcela jistě patřit i vystoupení Američanky Lindy McMillan (dnes jedna z nejuznávanějších osobností celosvětového alpinistického hnutí), Švýcara Oswalda Oelze - legendy himálajského lezení a Rakušana Seppa Mayerla - lezeckého partnera a učitele Reinholda Messnera a Petera Habelera.
alt

Na festivalu se jako každoročně představí i celá naše alpinistická a horolezecká elita - několikanásobní mistři světa v lezení Adam Ondra a Tomáš Mrázek, nejúspěšnější český himálajista Radek Jaroš, Zdeněk Hrubý, Pavel Bém, Marek Holeček a mnoho dalších.
alt

Smíchovský festival alpinismu 2010 navštíví letos několik dalších významných hostů a osobností. Z těch nejvýznamnějších to budou např. Ang Tshering Sherpa z Kathmandu – prezident Nepálské horolezecké asociace a prezident UAAA (Asijská asociace alpinismu), Viki Grošelj – slovinský horolezec z Lublaně, který stál na vrcholu 10 osmitisícovek, Karl Dekas - marketingový šéf společnosti Salewa a mnoho dalších. Zájem o letošní ročník Smíchovského festivalu alpinismu je značný především u našich jižních sousedů - z Rakouska přijede na festival okolo 300 hostů a novinářů, festival navštíví i hosté z Itálie, Německa či Švýcarska.

Letošní mimořádností Smíchovského festivalu bude i česká premiéra unikátního hudebního show Feuer&Eis (Oheň&Led), která proběhne ve čtvrtek 18. 11. 2010 od 20.00 hod ve Společenském sále Kulturního centra Praha v Praze 4. Feuer&Eis je hudební symfonie o horách, ve které budou unikátní záběry z Národního parku Vysoké Taury doprovázeny hudbou Antonia Vivaldiho, Georga Friedricha Händela a Bedřicha Smetany.
alt

Na festivalu budou vyhlášeny i nejlepší Výstupy roku 2010 - tuto soutěž vyhlásila společnost ALPY ve spolupráci s rakouským Alpenvereinem a nejlepší Výkon roku 2010 - tato soutěž je společný projekt ČHS a společnosti ALPY. Vítěz soutěže Výkon roku 2010 bude vyhlášen současně jako nejlepší horolezec ČR v roce 2010. Na festivalu budou dále předány zahraničním alpinistům, kteří vystoupili na vrchol Everestu, zlaté medaile Nepálské horolezecké asociace - medaile bude předávat president UAAA pan Ang Tshering Sherpa.

Ani letos nebudou na festivalu chybět výstavy velkoformátových fotografií s horskou tématikou. Návštěvníci budou mít možnost shlédnout výstavu panoramatických fotografií nejlepšího českého himálajského lezce Radka Jaroše nazvanou HORY SHORA - budou představeny panoramatické fotografie pořízené z vrcholových oblastí himálajských osmitisícovek. Druhou výstavu velkoformátových fotografií o rozměrech 50 x 60 cm a 50 x 70 cm s názvem LEDOVÉ KRÁLOVSTVÍ ANTARKTIDY představí primátor Prahy Pavel Bém.

Na doprovodném veletrhu v sousedství hlavního přednáškového sálu, kde se budou prezentovat nejvýznamnější tuzemští výrobci horolezeckého a outdoorového vybavení, bude možné získat informace o zajímavých novinkách i o nových směrech ve výrobě všech druhů outdoorového vybavení. Partnery letošního Smíchovského festivalu alpinismu jsou firmy Vavrys, Prosport, Hannah, Rock Point, Yate, Hudy, Humi Outdoor, Directalpine, Patagonia, Alpi Sport, Mountain Equipment a Superfeet. Doprovodné prezentace outdoorových firem se zúčastní i zahraniční výrobci - italská Salewa, německá Vaude, rakouský Koch alpin a portugalský Ortik. Svou expozici na festivalu bude mít i regionální sdružení Národní park Vysoké Taury z rakouského Mittersillu.
alt

Generálním partnerem Smíchovského festivalu alpinismu – Setkání osobností 2010 je firma Pražská teplárenská a.s. Hlavním partnerem jsou další pražské firmy PRE, a. s. a Kolektory a. s.

Od pátečního odpoledne až do nedělního večera shlédnou návštěvníci celkem 24 přednášek, videoprojekcí a panelových diskusí. Příznivci hor a horolezectví, obdivovatelé výjimečných sportovních výkonů i všichni ti, které láká svět horských i skalních vertikál a romantika přátelství na laně, by neměli odejít z Národního domu na Smíchově zklamáni.

Exklusivním zahraničním partnerem letošního festivalu alpinismu je společnost Osttirol Werbung z východotyrolské metropole Lienz. Při oficiálním zahájení festivalu v pátek 19. 11. 2010 v 17 hod bude kromě představitelů východního Tyrolska přítomen i velvyslanec Rakouska v Praze Dr. Ferdinand Trauttmansdorff. Oficiálního zahájení se rovněž zúčastní představitelé magistrátu i zástupci Městské části Praha 5.

Organizační zajištění festivalu realizuje tradičně společnost ALPY spol. s r. o. - www.alpy.cz, hlavní mediální partner a spoluorganizátor je odborný časopis lidé&HORY - www.lideahory.cz. Všechny aktuální informace o festivalu jsou uváděny na webu festivalu www.festivalalpinismu.cz.
alt